pondelok 9. novembra 2020

Julia Quinnová - Romantický pán Bridgerton


Anotácia:
Penelope Featheringtonová už roky tajne miluje brata svojej najlepšej priateľky Colina Bridgertona. Toho však už unavuje byť neustále stredobodom Spoločenských novín lady Whistledownovej, a tak odcestuje z Londýna. Po návrate domov zisťuje, že sa toho veľa zmenilo, a najväčšmi zo všetkých Penelope! Dievčina, ktorú si kedysi ledva všimol, mu náhle nedá spávať...
O knihe:
original - Romancing Mister Bridgerton
- 4. časť zo série Bridgertonovci:
Vojvoda a ja; Vikomt, ktorý ma miloval; Nevhodný návrh; Romantický pán Bridgerton; S láskou, Eloise; Spaľujúca vášeň; Spoznáš to z jeho bozkov; Na ceste k sobášu; The Bridgertons: Happily ever after
obálka - veľmi modrá, až tak mŕtvolne, ale inak v pohode. Mohla byť aj horšia.
dej sa odohráva - 1812; 1813; 1814; 1824; Londýn

Moje pocity:
- 18. február - 1. marec 2020
- nepáčil sa mi štýl, akým bola kniha písaná. Bolo tam niečo také zadrhávajúce, ťažkopádne.
- začiatok bol zaujímavý ako sa Penelope stretla s Colinom a on jej spadol k nohám :D Ale potom to už trošku krívalo.
- Spoločenské noviny lady Whistledownovej boli svojim spôsobom zaujímavé. Síce trošku zosmiešňovali "Londýnsku" spoločnosť a tak trochu aj hlavných hrdinov, ale boli písané zaujímavo. Tá lady vedela o veľa veciach, ľuďoch, klebetách a nebála sa o tom písať. Tá osoba ma zaujala a bola som zvedavá kto to je. Tipovala som to na hlavnú hrdinku, ale ona nebola až taká zaujímavá, priebojná. Proste ju som si ako lady Whistledownovú nevedela predstaviť.
Zato možno jej priateľka Eloise? Tá bola dosť húževnatá a dokázala by niečo také písať a dokonca aj tak, aby to o nej nik nevedel. Treba si knihu prečítať a napísať mi, či sa vám odhalenie jej identity páčilo.
- toto vám sem musím dať. Penelope sa nechtiac ocitla medzi bratmi Bridgertonovcami, ktorý viedli celkom zaujímavý rozhovor a vypočula si čo povedal jej drahý Colin:
"... a rozhodne sa nemienim oženiť s Penelope Featheringtonovou!"
"Och!" vykĺzlo jej z úst skôr, ako si to stačila uvedomiť, a znelo to akoby ktosi zahvízdal na kľúči.
Traja Bridgertonovci sa obrátili tvárou k nej a civeli na ňu s rovnakým zdesením na tvárach. Penelope vedela, že začalo plynúť päť najtrápnejších minút jej života.
Spočiatku hodnú chvíľu mlčala, čo jej pripadalo ako celá večnosť. Ale napokon sa s dôstojnosťou, o ktorej ani netušila, že ju má, obrátila na Colina so slovami: "Nikdy som ťa nežiadala, aby si sa so mnou oženil."
Líca, ktoré mal dosiaľ ružové mu sčerveneli. Otvoril ústa, ale nevydal ani hlások. Penelope si s ironickým zadosťučinením pomyslela, že zrejme po prvý a jediný raz v živote načisto stratil reč.
- zdralo sa mi smiešne, veselé a možno aj trochu vtipné, že 8 deti Bridgertonovcov sa volalo podľa abecedy (asi aby to bolo ľahšie zapamätateľné) - Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Frances, Gregory a Hyacint (super nápad, ak sa chystáte mať viac deti :D )
- naučila som sa nové slovíčko slovutná dáma. Najskôr som si myslela, že je to preklep a malo to byť slobodná, tak som si to slovo vygooglila a ono fakt niečo znamená. (slávna - klik na slovíčko a prekliknete sa do slovníka). Neviem načo mi to slovo bude a či ho niekedy využijem (pochybujem) a možno ho aj zabudnem, ale žiadna nová vedomosť nemôže byť zlá. Teda nemala by byť, aj keď stať sa môže všeličo :P
- chápala som Colinovu potrebu mať nejaký cieľ, zanechať nejaký odkaz... Myslím si, že to chce asi každý. Teda ja určite hej. Len som tiež ešte neprišla nato, čo ma baví (okrem čítania kníh :D), v čom som dobrá, čo by som po sebe mohla také zanechať, aj keď vek už nato mám. Možno dopadnem ako hlavný hrdina.
- každá kapitola začínala nejakou glosou od lady Whistledownovej. Bolo to zaujímavé.
- páčilo sa mi aká bola Penelope (síce len s ľuďmi, ktorých mala rada a pri ktorých sa mohla uvolniť  a byť sama sebou) vtipná a inteligentná
- lady Danburyová bola zaujímavá postavička. Podľa mňa to bola strašidelná matróna, pred ktorou sa musel mať každý na pozore, ale na svojich obľúbencov vedela byť aj príjemná. Dobre, možno nie príjemná, ale vedela si ich milšie doberať a bolo to skôr z lásky ako z nejakej uštipačnosti. Prišlo mi, že v jej veku si už takúto drzosť - hovoriť čo si myslí, mohla dovoliť a bolo mi to aj trochu sympatické. A aby som nezabudla aj lady D. by sa hodila na úlohu lady Whistledownovej.
- bolo zaujímavé, keď začal lov na lady W. Aj to čo sa okolo toho dialo, ale stále si nemôžem pomôcť, že knihe niečo chýbalo.
- Penelope a Colin sa mi ako hlavní hrdinovia celkom páčili. Mali takú svoju osobnosť, šarm... Ale to čo vystrájal Colin ku koncu bolo hrozne detinské. Chápem ho, ale aj tak pre mňa má byť hlavný hrdina viac mužný. Nepomôžem si. Som hrozná.
- vzťah medzi hlavnými hrdinami sa zo začiatku odvíjal ako pekné priateľstvo. Colin veselý, scestovaný, Penelope utiahnutá, šedá myška, ale pod tou maskou bola inteligentná žena. Už som len čakala ako sa to bude ďalej vyvíjať a kedy príde ten tresk-plesk a niečo sa medzi nimi zlomí a on pochopí, že ona je ta pravá alebo aspoň pochopí to, že by ju nemal prehliadať ako ženu, lebo popravde sa k nej správal viac ako ku sestre, kamarátke a nie ako k žene, ktorá by mohla byť niečim viac. Fakt som bola zvedavá, čo autorka použije, aby ich dala dokopy.
- páčili sa mi Colinove denníky. Písal úžasne. Škoda, že si to nechával pre seba, lebo tými opismi by zaujal určite veľa ľudí, ktorý si nemohli dovoliť cestovať.
- možno mi tam niečo chýbalo a neviem, či by som si knihu čítala znovu a znovu, ale určite za prečítanie stojí a niektoré pasáže boli veľmi dobré, takže určite ju môžem odporučiť. Aj keď ma trochu potrápila, ale bola dobrá.
- 25. decembera 2020 by mal netflix spustiť seriál o rodine Bridgertonovcov, takže sa môžte tešiť na stretnutie s postavami z tejto série. Netuším, kedy sa to bude dať pozrieť u nás a ani netuším, či si to pozriem, lebo postavy v mojej hlave vyzerajú inak ako v traileri, ale čo trepem určite si to pozriem, lebo som zvedavá ako sa toho ujali. Síce sa trochu bojím ako budú vyzerať sfilmované tieto romantické knihy, ale keď oddelím knihy a seriál možno to bude dobre, aj keď to nebude rovnaké. Uvidíme. Odkaz na netflix, kde si môžte pozrieť ukážku zo seriálu Bridgertonovci.

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...