štvrtok 9. marca 2023

Elizabeth Thornton - Nástrahy bozkov


Anotácia:
Útekom sa nič nevyrieši...
Po neúspechu mierových rokovaní vypukla v roku 1803 vojna medzi Anglickom a Francúzskom.
Ako poslední odchádzajú z Francúzska britskí diplomati. Guvernantku syna jedného z nich, Deborah Weymanovú, zdrží v Paríži chlapcova choroba. Od chvíle, keď sa s malým Quentinom stanú svedkami vraždy, zmení sa ich život na štvanicu.
Gróf z Kendalu, ktorého meno vyslovil chlapcov zomierajúci otec, ich dá hľadať po celom Anglicku. No vynaliezavá slečna Weymanová spoľahlivo Quentina ukryla. Sama pred grófom úspešne uniká v prestrojení a pod falošným menom.
Keďže Deborah sa už v minulosti dostala do podobnej nepríjemnej situácie, nemôže požiadať o pomoc políciu. Navyše, chlapec utrpel šok, následkom čoho si na ten hrozný zážitok vôbec nepamätá...
O knihe:
original - Dangerous to kiss
- 2. časť zo série Nebezpečné / Dangerous:
Nástrahy lásky; Nástrahy bozkov; Žena dvoch tvárí
obálka - celkom pekná obálka. Krajšia ako originál. Ale musím upozorniť na tie jej vlasy. Chýba jej tam cestička. Vyzerá to trochu zvláštne, neprirodzene.
dej sa odohráva - 1803; Paríž (Francúzsko); Londýn (Anglicko), ich sídlo a aj iné miesta (ktoré som si nenapísala a keby ich spätne hľadám, tak sa do knihy ponorím na veeeeľmi dlho, takže by z článku nič nebolo)

Moje pocity:
- 19. - 20. marec 2022
- ďalšia pre mňa nová spisovateľka, ktorej som sa bála. Bude dobrá, nebude? Ale išla som do toho s tým, že keď nebude dobrá, tak jednoducho knihy od nej posuniem ďalej, ale nemusím. Pretože je skoro výborná.
- prečo som nesiahla po prvej časti, aj keď mám všetky časti zo série? Jednoducho ma neoslovila. Zapáčila sa mi táto a keďže som išla do novej autorky, tak som chcela siahnuť po knižke, na ktorú som mala chuť.
- mám aj komentovať preklad poslednej časti série? Prvé dve knihy viete, že sú z jednej série a posledná časť, bum. Názov od veci.
- vojna tam bola spomenutá len jemne, že Angličania museli odísť z Paríža. To som rada, lebo ja vojnové knihy nemusím.
- postavy mali hĺbku. Užila som si každú jednu osobu.
- Deborah sa musela skrývať pred svetom. Teda presnejšie pred svetom smotánky. Kedysi patrila medzi týchto ľudí, ale v minulosti vykonala niečo strašné. Dobre, nebolo to až také zlé alebo presnejšie nespravila to náročky. Bola to nehoda, ale skúste v tej dobe niečo také vysvetľovať, keď je váš vlastný otec proti vám, len preto, aby sa dostal k vaším peniazom. Vtedy by ako žena asi veľmi nepochodila alebo si to aspoň myslela, že všetci sú proti nej a ostala jej len jej priateľka/pestúnka alebo čo jej presne bola. Už si nepamätám.
- o malého Quentina sa postarala ako vedela. Bol svedkom vraždy a tým sa stál pre niekoho nepohodlný. Musela ho skryť, aby prežil. Aj keď si síce nepamätal, kto zabil jeho otca, ale pamäť sa mu mohla kedykoľvek vrátiť alebo aj nie, ale to vrah nemohol riskovať.
Bolo možno trochu hlúpe, že utekala pred grófom z Kendalu, ale keďže si myslela, že vrahom je on, tak si myslím, že konala správne.
- Gray, gróf z Kendalu, ani neviem, čo o ňom napísať. Bol proste úžasný. Mohol sa vykašľať na úplne cudzieho chlapca. Dobre bol priateľom jeho otca, poznal aj chlapca, ale neboli rodina. To, že sa stal jeho poručníkom ešte nezaručovalo, že k nemu musel byť dobrý. Nemusel sa starať o to kam chlapec zmizol, čo je s ním, ale on ho hľadal a keď ho našiel, tak sa o neho postaral ako keby bol jeho vlastný. Dokonca nie len o neho, ale aj o jeho guvernantku, aj keď o ňu sa postaral asi aj viac ako musel. Ale láska je láska.
- na tých pár stránkach sa toho stihlo odohrať tak veľa, ale krásne to na seba nadväzovalo. Príjemne sa to čítalo. Ako na bavlnke. Dobre nie vždy. Napríklad, keď boli v ohrození, čo sa tam stávalo dosť často alebo keď to medzi nimi iskrilo, čo sa tiež stávalo často.
- dialógy boli úžasné. Opisy, dej, postavy. Môžem s čistím svedomím povedať, že knižka bola veľmi dobrá, aj keď k tým výborným jej ešte niečo chýbalo, ale nemala to k ním ďaleko. Stačilo natiahnuť ruku.
- okrem hlavných postáv som si obľúbila aj vedľajšie - Nick, jeho brat, jeho švagor Hart, jeho sestry, jeho synovec, jej priateľka, jej brat, jej otec a kopec iných postáv...Či boli dobré alebo zlé. Každá postava niečím zaujala.
- bolo zaujímavé rozmýšľať nad tým, kto by mohol byť vrahom. Podozrievala som viacerých, aj toho pravého vraha, ale nebola som si pri nikom istá na sto percent.
- páčilo sa mi aj to ako prešpekulovane sa Deborah s malým skrývala, že celá kniha sa nevenovala len láske medzi nimi. Bolo to dobre spracované, premyslené. Nebol to len taký jednoduchý, obyčajný dej.
- trochu ma však sklamal koniec. Bol nejaký taký zvláštny. Ako také šplechnutie na plátne. Zaujímavý, ale nie už tak precízne spracovaný. Zaujal ma, ale prišiel mi ako keby z rýchlika, nepremyslený. Ten mohol byť aj lepšie napísaný. Nie obsahovo. To sa mi páčilo, ale to ako to bolo napísané. To mi veľmi nesedelo.
- knihu môžem len a len odporúčať, ale aj tak jej niečo u mňa na tých 5 pusiniek chýbalo

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...