utorok 14. júna 2022

Betina Krahn - Lady a lord


Anotácia:
Pomstiť sa je sladké, aj keď úlohy protagonistov sa môžu paradoxne vymeniť...
Lady Antónia Paxtonová je veľkorysou ochrankyňou osamelých vdov. Do ich bezútešného života vnáša novú nádej. Podnikavá lady Toni totiž vymyslela rafinovanú metódu, ako dostať svoje chránenky opäť pod čepiec a zabezpečiť im tak dôstojný život. Úplne opačný postoj k jej počínaniu majú však jej obete - bohatí londýnski džentlmeni, ktorí si chcú s peknými vdovami len vyhodiť z kopýtka a nemienia si komplikovať život manželstvom.
Nástrojom ich pomsty sa má stať zaprisahaný starý mládenec Remington Carr, ktorý je povestný svojimi radikálnymi názormi na postavenie žien v manželstve a ich práva na vzdelanie a prácu.
Dokáže Remington dva týždne vykonávať bežné ženské práce v domácnosti? A zvládne Antónia pracovné povinnosti, ktoré boli koncom XIX. storočia výlučne doménou mužov? Kto vyhrá ich stávku?
O knihe:
original - The last bachelor
- 1. časť zo série Mistress / Milenka:
Lady a lord; The perfect mistress
obálka - nie je zlá, ale nepáči sa mi. Taká zlátanina.
dej sa odohráva - 1882; Londýn (Anglicko)

Moje pocity:
- 28. august - 28. september 2021
- čítanie knihy mi síce trvalo mesiac, ale nebolo to tým, žeby bola zlá, ale tým, že som na ňu nemala čas a musela som si ju kúskovať. Čo je škoda, ale aj o tom je život. Nie vždy máme toľko času koľko by sme chceli.
- táto autorka ma veľmi prekvapila. Chcela som opäť vyskúšať niečo nové. Dať príležitosť pre mňa neznámej autorke, ale dosť som mala bobky, lebo som nemala chuť čítať nejaký brak, ale kniha bola výborná. Určite by som na nej nejaké muchy pozabíjala, ale toho dobrého bolo viac.
- páčila sa mi myšlienka, že si hlavní hrdinovia vymenia role. Remington bude robiť ženské práce v jej domácnosti a Antónia si šla vyskúšať prácu do jeho spoločnosti.
- jeho zaúčali do tajov ženskej práce jej dámy (vdovy, ktoré si Toni "adoptovala") a on ju strčil medzi svojich pracovníkov a išla z jednej práce do druhej. Nevyskúšala si toho asi tak veľa ako on, ale aj tak to bolo zaujímavé.
- Antónia mala dosť zvláštnu záľubu. Dávala dokopy vdovy so starými mládencami. Nebolo to len také obyčajné dohadzovanie, že našla pár, ktorí sa k sebe hodí a zoznámila ich. Nie, to by bolo až príliš jednoduché. Ona ich dostala do kompromitujúcej situácie a donútila pána, aby sa s dámou oženil. Aj keď popravde tých pánov do toho nemusela nútiť a dámy o ničom nevedeli. Boli v tom nevinne. Bolo to zvláštne a aj keď mala na to nejaké dôvody, tak neviem, či sa mi to páčilo, ale ani ju zato neodcudzujem.
- v knihe sa riešila politika alebo teda postavenie žien v tej dobe a rôzne iné veci. Bolo to zaujímavé.
- Remington sa zaúčal v kuchyni, kde najskôr pripravovali všetko na obed a len čo skončili začalo sa to odznova a pripravovali jedlo na večeru. Ďalší deň strávil upratovaním - utieraním prachu, prevracaním matracov. Musel sa pri nakupovaní potravín dohadovať o cene a ešte kopec iných činností.
- popritom všetko stíhal ešte zvádzať Toni, aj keď to bolo asi vzájomné a nebolo to ani tak zvádzanie ako príťažlivosť medzi nimi.
- chudiatko Toni musela popri stávke a skúšaní si mužskej práce riešiť aj svoje "chránenkyne" a ich manželstvá. Bolo to príjemné spestrenie.
- boli tam novinári, ktorý sledovali ich stávku. Hlavne jeden neodbytný ako mucha. Takže v knihe bolo kopec nechutných článkov alebo aspoň tituliek.
- to, že sa v knihe spomínala kráľovná mi prišlo ako zbytočnosť. Síce tam mala svoju úlohu a možno aj dôležitú úlohu, ale nejako sa mi tam nepáčila.
- postáv tam bolo fuu, až habadej. Všetky tie páry, ktoré dala dokopy, jej "tety" alebo skôr vdovy, ktoré prichýlila, jeho strýko, jeho zamestnanci, novinári...
- ten koniec bol strašne bláznivý. Taký iný ako celá kniha.
- kniha bola dobrá, zaujímavá, taká iná, ale druhýkrát by som ju už nečítala. Raz mi stačilo.
- určite by som si prečítala od tejto autorky aj inú knihu, lebo píše zaujímavo. Tento príbeh bol taký iný ako typické historické romány. Bol taký skôr revolučný, o pracujúcich ženách a pánoch, o inom pohľade na manželstvo a vdovy. Nečítala by som takéto príbehy každý deň, ale na osvieženie je to určite niečo príjemné.

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...