pondelok 11. marca 2013

KEW a moje TOP 4 spisovateľky


V týchto článkoch by som vás chcela zoznámiť s mojimi obľúbenými spisovateľkami. Nebudem však o nich písať siahodlhé výlevy, pretože tie si môžete vygoogliť aj sami. Napíšem o nich pár viet,  veci, ktoré ma zaujali. Spomeniem ich diela, ale len tie, ktoré vyšli u nás. Potom sa vám pochválim tými, ktoré sa mi podarilo uloviť do mojej zbierky.
Takže na začiatok sa môžete tešiť na moje 4 favoritky a to Kathleen E. Woodiwiss (tu rozoberiem dnes), Lisa Kleypas, Johanna LindseyKat Martin. Zvyšné budú každý pondelok (teda vynasnažím sa).

Kathleen Erin Woodiwiss


3. jún 1939 - 6. júl 2007
- americká autorka historických romancí
- najmladšia z ôsmych súrodencov
- od šiestich rokov si rozprávala pred spaním príbehy, ktoré sama vymýšľala
- v šestnástich spoznala poručíka amerického letectva Rossa Woodiwissa a o rok sa vzali (mali spolu troch synov)
- svoju prvú knihu napísala z dlhej chvíle na vojenskej základni v Japonsku, kde žila s manželom
- príležitostne sa venovala modelingu pre americkú modelingovú agentúru
- jej debutom bola v roku 1972 kniha Plameň a kvet
- každá jej kniha je z iného súdka. Príbehy sa venujú Anglicku, Amerike, Normanom v 12. storočí, občianskej vojne - sever proti juhu...
- na konte má 13 románov:
Plameň a kvet
Plameň v srdci
Vášnivý bozk (tieto tri knihy patria do série Birmingham)
Osudom spojený
Lupene na vode
Leopard a orchidea
Nespoznaná láska
Váhavý nápadník
Ruža v zime
Popol vo vetre
Vlk a holubica
Navždy v tvojom objatí
Večná láska


Ja som hrdá majiteľka zatiaľ len jej 6 kníh:


Čítala som aj Lupene na vode, ktorú som mala požičanú od kamarátky.
Práve táto kamarátka ma namotala na čítanie tohto druhu kníh. Síce nevedome ale ona mi požičala knihu Plameň a kvet, ktorá ma dostala. Z toho vyplýva, že moja naj kniha od tejto autorky je Plameň a kvet, ktorý vám dnes tak trochu zrecenzujem.


Plameň a kvet





Anotácia:
- Heather, jediná dcéra zámožného Londýnčana, sa po otcovej smrti ocitne v biednej chalupe svojho strýka a jeho despotickej manželky. Heather je bez akýchkoľvek prostriedkov, a preto privíta ponuku Wiliama Courta, ktorý jej má vybaviť miesto učiteľky v dievčenskej škole. Hneď v prvý večer odhalí Williamove nečestné úmysly, utečie od neho a proti svojej vôli sa ocitne v moci námorného kapitána Brandona. Temperamentný Američan je ako oheň a Heather ako nežný kvet z anglických slatín. Heather sa pred spaľujúcim  plameňom bráni a postupne sa vyrovnáva so vzťahom plným napätia, rozporov a nedorozumenia. Z naivnej dievčiny sa čoskoro stáva krásna oduševnená žena. Pod vplyvom jej osobnosti sa bezohľadný Brandon mení na zodpovedného muža, ktorý si svojou trpezlivosťou a oddanosťou získa jej lásku.

O knihe:
- Kniha bola niekoľko krát odmietnutá vydavateľstvami z dôvodu, že je príliš dlhá (600 strán). Autorka rady, aby ju skrátila (našťastie) neposlúchla a poslala ho do Avon Books. Ti ho okamžite kúpili a začali vydávať. Úspech románu bol obrovský. Začali sa vydávať ďalšie knihy s touto témou a tak vznikol nový literárny žáner, za ktorý ďakujeme KEW.
- Nebolo zvykom, že historické romány boli obsiahle, hlavná hrdinka bola silná osobnosť a v knihe nechýbali ani milostné scény.
- Obal knihy je podľa mňa úžasný (ako aj zvyšné od KEW).

Moje pocity:
- nadpozemský príbeh
- Zo začiatku mi prišlo dosť zvláštne ako sa môže hlavná hrdinka zamilovať do niekoho, kto ju dá sa povedať znásilnil. Nakoniec sa však z nevrlého Brandona vykľuje pozorný, milujúci muž a z ustráchanej Heather sa stane očarujúca, odvážna žena. medzitým ich však skúša ich tvrdohlavosť, tajomstvá a ľudia, ktorý sa ich snažia rozdeliť.
- Človek, bez ktorého si neviem predstaviť tento príbeh je bezpodmienečne Jeff, Brandonov mladší brat. Tie jeho scénky, ktoré s Heather vystrájajú. Jeho vtipné poznámky. Proste celý dej je tam ten vtipný element, bez ktorého by to nebolo ono. (Som rada, že sa mu autorka venovala v knihe Vášnivý bozk, ku ktorej som sa žiaľ ešte nedostala.)

Za mňa:

2 komentáre:

  1. Fíha, ja mám túto knižku doma a to som ju ešte neprečítala? Musím hneď zmeniť! I keď fíha, to ju fakt znásilnil? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno. Ale nebol nejaký sadistický, aj keď z jej pohľadu asi áno. Na jeho obhajobu musím povedať, že si myslel, že je ľahká žena a že sa s ním len pohráva. Pri prvom čítaní mi bol nesympatický ale po čase si ho človek obľúbi. Určite treba vytiahnuť z poličky a prečítať :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...