piatok 12. januára 2018

Rok v znamení 12

Rok v znamení 12 ako mesiacov v roku.


Prečo?
Len tak.
Povedala som si, že by som za rok chcela prečítať 12 kníh a keď už som pri tom, tak skúsiť aj nejaké recepty a tak. Povedala som si, že skúsim zo všetkého 12 a spravím k tomu aj článok, aby som si vedela spätne pozrieť, či som to zvládla a tak isto, aby som to mala napísané niekde čierne na bielom.

Poďme nato.

- prečítať 12 kníh (love story sa budú počítať 2 = 1) - vychádza to jedna kniha na mesiac, čo je podľa mňa úplne minimum, ale občas neprečítam za mesiac ani jednu knihu a občas ich prečítam veľa. Takže som si povedala, že si dám cieľ, ktorý by som mohla aj reálne splniť, ak ich bude viac. Bude to len plus pre mňa.

- skúsiť 12 nových receptov - ja a varenie, aaaaaa. Help me. Nebaví ma to. Nemyslím si o sebe, že som šikovná v tejto oblasti a viem, že to chce len cvik, ale mne sa nechce cvičiť. Najradšej by som bola keby som chytila šupky zo zemiakov a hneď by bol zo mňa Jamie Olivier, žeby som z nich spravila to najlepšie jedlo na svete, ale keďže taká nie som, tak musím začať trénovať. Skúsiť za rok 12 receptov nie je až tak veľa a keďže by som sa už pomaly rada osamostatnila a nechcem, aby sme ja alebo moja polovička umreli od hladu, tak idem do toho a skúsim kuchtiť.

- 12 pokrokov v rutine - ešte ich nemám úplne všetky domyslené, takže ich sem budem pridávať asi postupne ako mi napadnú. Chcela by som si ich postupne pridávať do rutiny, každý mesiac alebo aj skôr, ak sa do toho jedného dostanem do takého štádia, že to už bude automatika.
-1. každý deň si ráno ustlať posteľ
-2. každý večer upratať izbu, všetko na svoje miesto
-3. každý deň (každý druhý deň) odpovedať na maily a na správy na fb alebo na mobile (v tomto som hrozný lenivec a mám ich tam ešte veľa a už dlho bez odpovede)
-4. každý deň počúvať hudbu (ráno pri vstavaní z postele, cez deň...). Hudba ma nabíja, ale väčšinou si radšej pustím nejaké video na yt a počúvam to a popritom robím, ale s hudbou sa mi všetko robí lepšie, takže by som ju rada zaradila do mojej každodennej rutiny.
-5. (toto bude asi najťažšie) chodiť do postele najneskôr o 9 a spať o 10 (večer) a vstávať o 8 najneskôr o 9 (ráno). Sem tam to takto mávam ustálené, ale väčšinou som do rána hore a do poobedia drichmem. Stop. Chcem mať normálny režim. Samozrejme, keď chodí človek do práce je to iné. Vstávať musí, ale tiež som dlho buntošila a ráno bola ko.
-6. Nehľadať výhovorky, ale spôsoby. Jednoducho, keď sa mi niečo nechce poviem to na rovinu, ale keď to musím spraviť, tak to neodkladám na zajtra (čo je každý deň, ktorý sa ešte nestal).
-7.
-8.
-9.
-10.
-11.
-12.

- 12 zážitkov - rada by som bola odvážnejšia. Som strašná stidlivka. Preto sa aj snažím blogovať, rada by som točila videá na yt. Proste otvoriť sa a nabrať trochu odvahy/sebavedomia, ale zatiaľ mi to moc nejde. Takže som si povedala, že tento rok sa trochu nakopnem a skúsim nejaké nové veci. Napríklad skočiť bandži (to je len príklad), skúsiť nové kuchyne (už dlho si robím chuť na ochutnanie suši...), naučiť sa štrikovať alebo háčkovať (toto asi nie je nejaký extrémy zážitok, ale rada by som si uštrikovala nejaký vlastný šálik, čiapku, svetrík...), ísť na nočný výstup na hrad... Tu nebudem vypisovať nič úplne konkrétne, čo chcem zažiť tento rok, lebo dúfam, že to príde samé. Samozrejme s mojou pomocou, ale bude mi jedno, čo to bude. Keď uvidím príležitosť skočím po nej. Napríklad ako bol len na lietadle. Impulz, ktorý som nasledovala a stál zato.

- odfotiť 12 (pre mňa) úžasných fotiek, pri ktorých budem mať chuť si ich niekde vystaviť. Pretože by som sa rada zlepšila vo fotení na blog, ale fotím už tak minimálne, že je to až hanba. Nato, že kedysi som mala plný mobil (síce mojich selfie) fotiek, ale našli sa aj nejaké veci, ktoré ma zaujímali (kvietky, zvieratká...). Určite to nebolo niečo vav, ale ak nebudem fotiť vôbec, tak sa v tom určite nezlepším, takže týmto spôsobom sa chcem donútiť viac sa venovať foteniu. Lebo aj keď sme s kamošmi na nejakých akciách, tak nemáme nejaké spomienkové foto.

- kúpiť 12 ks oblečenia (topánok, doplnkov, šperkov...), na ktoré budem nad mieru pyšná a budem sa v nich cítiť ako princezná. Neznášam nakupovanie oblečenia. Príde mi nenormálne dávať také pálky za úplne šity. Koľkokrát idem do kabínky s 20 vecami a domov si nesiem nič (vyzerá to na mne hrozne, nesedí mi to, necítim sa v tom dobre..). Nakupovanie cez net? Nič pre mňa. Ešte som si nekúpila nič s čím by som bola spokojná a čo by mi sedelo. V tomto som si už dala predsavzatie, že budem chodiť do sekáča vždy, keď budú mať 50% zľavy a budem dúfam, že na niečo vav natrafím, ak nie nevadí aspoň vypadnem a nebudem vysedávať celé dni doma. Pretože milujem, keď je niekto pekne oblečení a rada, by som si zostavila taký šatník, s ktorým budem spokojná, ale nebude preplnený. Rada by som bola, aby bol taký akurátny. Už mám aj nejaké kúsky vytipované, ale zatiaľ len na wishliste v pc, keďže to nie sú najlacnejšie veci, ale dúfam a verím, že sú kvalitné.

- 12 krokov k minimalizmu a k prírode
- páči sa mi myšlienka minimalizmu, aj to, že pre jedného môže byť minimalizmus 10 rúžov a pre niekoho ani jeden. Pre niekoho je minimalizmus 5 kúskov oblečenia, pre niekoho 100. Každý sa nato môže pozerať svojimi očami. Ani tu nemám vypísané úplne všetky body, tiež ich budem pridávať postupne. A nebude to všetko iba o minimalizme, ale chcela by som sa viac prikloniť k prírode a viac sa starať o to čo nosím, používam, jem...
-1. vypratať veci, čo nepotrebujem. Nechám si len také veci, ktoré používam často, robia mi radosť a všetko, čo si nechávam len zo sentimentu alebo že som to od niekoho dostala alebo to bolo drahé pôjde ďalej. Či už to predám, darujem, vyhodím, ale musí to opustiť môj životný priestor. (Samozrejme, keď to predávam, tak to budem mať hodené pod stolom alebo na nejakom mieste, kde mám všetky veci, ktoré mám na predaj. Ale zase nie sto rokov.)
-2. nehromadiť voloviny. Neviem ako sa to deje. Stále je to pre mňa záhadou, ale pravidelne sa u mňa hromadia voloviny. Od nejakých cukríkov, cez krabičky, darčekové tašky, darčeky... Proste veci, ktoré sa u mňa zrazu objavia a len sa tak kade tade povaľujú. Najnovšie som im pridelila jeden šuflík a tam ich raz za čas vytriedim. Ale rada by som, aby sa také veci ani nedostali cez moje dvere a keď už sa také niečo stane, tak im pridelím nejaké miesto, ale zbavím sa iných veci.
-3. nekupovať nekvalitné, lacné blbosti. Na toto som občas hrozná. Dám sa uniesť cenou a potom to doma obkršťam, vyhodím alebo darujem. Škoda peňazí. Možno sa to nezdá veľa. Euričko za jednu vec, euričko za druhú a pri pokladni platíte 20 euro (minimálne, občas aj 50). Takže tie peniaze radšej našetriť a potom si za ne kúpiť niečo poriadne.
-4.
-5.
-6.
-7.
-8.
-9.
-10.
-11.
-12.

- prečítať 12 anglických článkov - viem ani toto nie je veľa, ale ja budem rada aj zato. Chcem sa naučiť angličtinu na takej úrovni, že budem spokojná sama so sebou, že sa budem vedieť dorozumieť, či už v práci alebo niekde na dovolenke, budem si môcť čítať anglické knihy... Takže toto som si dala ako taký bod, že musím minimálne splniť. Ale aby to nebolo len také jednoduché lážo plážo, tak články musia byť trochu zložitejšie ako How are you?... a musím v nich poznať všetky slovíčka alebo tie čo nepoznám sa musím všetky naučiť.

- 12 x 2 článkov na blog - 2 články na mesiac mi prídu možno málo, ale lepšie ako nič. Keď si vezmem koľko času to človeku zaberie a že ten čas by som mohla venovať angličtine, knihe, cvičeniu, tak aj to mi príde dosť. Takže áno blogovať, ale tak aby to bola zábava a nie, že musím. Chcem si ísť proste pri blog oddýchnuť a vykecať sa.

- 12 strán - napísať aspoň 12 strán (A4) mojej vlastnej knihy, príbehu. Už tak dávno som nič nepísala ani len nejakú básničku. Občas mi to chýba, ale poviem si, že je to len zabitý čas, lebo sa to potom hanbím niekomu ukázať. Zatiaľ som nejaké moje výtvory ukázala, len jednej mojej kamarátke. Takže by som sa k tomu zase rada vrátila a skúsila niečo napísať. Aj keď sa bojím, či tento bod splním, ale pri tomto jedinom bode nebudem tlačiť na pílu.

- cvičiť aspoň 12 minút denne (alebo aspoň každý 2 deň)!!! Toto je jeden z bodov, ktorý by som veľmi rada splnila, keďže mám aj nejaké tie problémy s chrbticou a všetko ma bolí a už to nie je to čo za mladi :D tak by som so sebou už konečne niečo rada urobila. Ale som taký lenivec.

- ochutnať 12 nových veci, jedál - nejaké ovocie, ktoré som ešte nikdy neskúšala alebo mi kedysi nechutilo, zeleninu, jedlo... Proste niečo nové, keďže ja nemám moc rada nové veci a je strašne veľa jedál, ktoré nezjem, tak som si povedala, že budem skúšať. Síce nebudem jesť všetko, ale aspoň to skúsim a nájdem si nejaké veci, ktoré mi chutia.

- 12 DIY - rada by som si trochu skrášlila izbu, ale nie len takými všelijakými obchodovými lapačmi prachu, ale povedala som si, že si niečo vytvorím a tak si vyberiem 12 tipov, z ktorých by som potom chcela spraviť aj články a uvidím aké mám nato ručičky. Samozrejme najskôr si ich musím vybrať a potom k tomu nakúpiť nejaké tie potreby, keďže ja som sa väčšiny takýchto blbostičiek zbavila, lebo mám málo miesta v izbe a tvorenie mi moc nešlo, tak šli medzi prvými.

- 12 wow outfitov - vyskúšať, vytvoriť, nafotiť. Páči sa mi, keď je niekto pekne oblečení, ale mne to veľmi nejde a väčšinou to hodím nato, že mám naprd šatník, takže to teraz idem poraziť a skúsiť spraviť nejaké halo aj s mojím šatníkom. Prípadne si nejaké oblečenie dokúpim, vymením... Občas sa mi niečo pekné podarí poskladať, ale väčšinou je to nuda alebo občas omg, čo som si to dala na seba.

- 12 dobrých skutkov - posledný bod bude niečo pre druhých. 12 dobrých skutkov sa možno zdá málo, ale koľko dobrých skutkov ste urobili za minulý rok vy? Ja asi ani tých dvanásť. Ale samozrejme nejaké by sa našli. Budem rátať aj pomoc niekomu pri nákupoch, zablikanie, že nesvieti... Ale takýto skutok, aj keď ho spravím viackrát už budem počítať, len ako jeden. Možno sa to zdá niekomu ako maličkosť, ale 50€, že nesvietite nie je maličkosť :P


A čo sa stane, ak niečo z toho nesplním?
Úplne nič. Ide mi hlavne o to, aby som sa pri plnení tohoto zoznamu zabavila a aby som sa prinútila niečo robiť, nie len leňošiť. Chcem žiť :)
Ale ak by sa mi podarilo splniť čo najviac veci bolo by to úplne úžasné.

Dali ste si tento rok nejaké predsavzatia alebo ako ste vyriešili, také to - tento rok si splním toto...?
Pekný zvyšok dňa prajem a dúfam, že ste prvý pracovný týždeň v novom roku úspešne prežili (aj keď niektorí už zrejme zarezávajú dlhšie).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...