pondelok 14. februára 2022

Sarah MacLean - Búrlivák a netýkavka


Anotácia:
Neobľúbenému vojvodovi sa v jeden deň narodia traja synovia. Všetci nemanželskí a každý inej žene. V rovnakom čase porodí aj vojvodova manželka, ale na svet príde dievča. Mocnému a bohatému aristokratovi tak osud nedopraje to jediné, po čom túžil - vhodného dediča. Roky plynú a nevlastní súrodenci uzavrú dohodu. Jeden z nich, Ewan, môže používať titul vojvodu pod podmienkou, že sa nikdy neožení a nesplodí potomka. Aké však vyvolá pobúrenie, keď sa v novinách objaví klebeta, že si hľadá nevestu? Zradu nemožno odpustiť. Jeden z bratov, kráľ londýnskeho podsvetia zvaný Diabol, sa rozhodne Ewanovi všetko spočítať a vyberie sa za ním do honosného sídla. Tam natrafí na Felicity Fairclothovú, sivú myšku, ktorá je pre dávny poklesok stále slobodná. V hlave mu skrsne zákerný plán. Felicity však ani zďaleka nie je utiahnutá a už vonkoncom nie hlúpa, a tak Diabol svoje kroky čoskoro oľutuje.
O knihe:
original - Wicked and the wallflower
- 1. časť zo série Bastardi Tvrdé päste (The Bareknuckle Bastards):
Búrlivák a netýkavka; Grófka a netvor; Daring and the Duke
obálka - cukríček. Takéto ja môžem.
dej sa odohráva - Londýn (Anglicko); 1837

Moje pocity:
- 22. - 23. november 2020
- čítate romantické knihy? Knihy kde víťazí dobro nad zlom, kde sa vám srdce rozbúši a zastaví zároveň?
Milujete hrdinov, za ktorými by ste šli na kraj sveta alebo až do samého pekla?
Tak potom túto knihu musíte mať.
Pre mňa bola Sarah MacLean neznáma autorka, na ktorú som nemala chuť. Mám svoje vytipované spisovateľky, po ktorých siaham a viem, čo od nich čakať. Občas ma možno sklamú, ale aj ich najhoršia kniha nemôže byť nič extra zlé. Keď siahnem po nejakej pre mňa neznámej novej autorka, tak často to býva len taký priemer a občas aj brak. Takže nové autorky ma nelákajú a niekedy aj desia. Táto žena alebo aspoň táto jej kniha bude patriť niekde medzi KEW (Woodiwiss) a Lisu Kleypas. Medzi Lindsey a Deveraux a medzi všetky moje obľúbené autorky. Ešte siahnem aj po jej iných knihách, ak nejaké má v slovenčine. Netuším, uvidím a budem s napätím čakať, či aj ďalšia kniha bude takáto úžasná alebo nie. Nechám sa prekvapiť, ale táto kniha to je niečo pri čom sa roztopíte a nebudete chcieť, aby niekedy skončila, ale zároveň budete mať chuť čítať rýchlo ďalej a ďalej.
- začala som ju čítať pred spaním a mala som čo robiť, aby som ju odložila a išla si ľahnúť, tak som trochu podvádzala a prebehla si pár stránok ďalej na ich ďalšie stretnutie. Ráno, keď som sa zobudila rýchlo som sa najedla a išla som si čítať a keby som nemusela s babkou po nákupoch, tak by som z postele nevyšla, schovala by som sa pod paplón a čítala a čítala.
- milujem Diabla, tak dokonalo nedokonalý chlap, keby existoval aj v reálnom živote, tak by som ho musela nájsť a dostať, aj keby som mala na sebe pracovať, aby som ho dobehla, keby sa predo mnou snažil ujsť, aj keď on by to asi neurobil. On si vedel rešpekt vybudovať vlastnými rukami a paličkou :)
- tie stránky v knihe sa čítali samé
- postavy - jeho dvaja bratia (Whit, Ewan) a sestra (Grace), jej "priatelia", jej brat, matka a otec, jeho robotníci, Annika - Diablova pravá ruka...
- Diabol a jeho súrodenci mali zaujímavú prácu. On bol ako keby kráľom Covent Garden. Staral sa o ľudí, ktorí tam žili. Dával im prácu, sem tam peniaze, ochraňoval ich...
Jeho moc bola naozaj Diabolská, ale všetko si to vybudoval vlastnoručne a skoro sám (s Grace a Whitom). Ďalší hrdina, do ktorého som sa zamilovala.
- Felicity bola možno neskúsená, a možno aj trochu naivná, ale tiež sa mi ako hrdinka páčila. Bola bláznivá a odvážna. Vedela otvárať zámky a páčil sa jej dokonca aj Covent Garden - jeho špinavý, chudobný svet.
- opisov bolo síce veľa, ale boli pekné. Dialógy boli tiež pekné, ale aj vtipné, prekáravé a inteligentné. O tomto príbehu sa nedá rozprávať, to musíte prežiť.
- nebolo to len o láske a príťažlivosti medzi Felicity a Diablom. Bolo to o chamtivosti, nenávisti, rodine. O smutnej minulosti Diabla a jeho súrodencov. O zrade jedného z bratov, o krutosti otca...
- páčil sa mi život v tejto chudobnej časti Londýna, aj keď nechcela by som sa tam ocitnúť. Možno tak pod ochranou Diabla ako Felicity (to bolo inak strašne milé), ale žiť tam muselo byť strašné, aj keď sa to Diabol snažil zmeniť a podporoval ľudí, ale nemohol pomôcť všetkým.
- bola som zvedavá na príbeh jeho brata vojvodu a na pohľad do minulosti očami Grace. Keď chlapci skončili na ulici ako 12-ročný, tak sa dokázali o seba postarať, ale "dcéra vojvodu", ktorá mala riešiť farbu šiat a plesy zrazu musela prežiť v tejto stoke, aj keď zrejme mala skúsenosti s takými ľuďmi, keď si vezmeme akého mala "otca". Neviem. Toto ma celkom zaujímalo. (Ak nevyjde v slovenčine tretia časť, tak budem veľmi zlá, ale zatiaľ vyzerajú prognózy dosť zle).
- všetko bolo zaujímavo posplietané. Nič tam nevytŕčalo. Všetko bolo dobre spojené a dokonalé. Dokonca aj sladký koniec bol dobrý a užila som si ho.
- páčila sa mi aj poznámka autorky. Takéto vsuvky mám rada.
- zaujímavá, úžasná kniha. S touto knihou by som sa na opustenom ostrove nenudila, aj keby bola moja jediná.

- toto bol môj posledný rest za rok 2020.
Teraz prídu na rad knihy z 2021 a potom (dúfam, že tak v polovici roka) sa dostanú na rad aj knihy z roku 2022, aj keď za január som toho veľa neprečítala (presnejšie nič), ale február sa začína už pomaly rozbiehať. Chcela som sa hlavne povenovať týmto restom na blogu a nejakým osobným veciam, ale už dúfam, že aj blog sa aspoň trošku rozbehne.

Za mňa:

1 komentár:

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...