utorok 12. novembra 2019

Jude Deverauxová - Letný dom


Anotácia:
Tri priateľky z mladosti sa stretnú na oslave štyridsiatky v letnom dome, kde si vyrozprávajú svoje osudy. Ellie je známa spisovateľka, no práve prežíva ťažké obdobie po rozvode. Leslie trápi sklamanie z detí a podozrenie z manželovej nevery, ako aj ľútosť nad nenaplnenou kariérou tanečnice. Madison trpí v manželstve s krutým Rogerom, ktorý si ju vzal z vypočítavosti. Všetky majú pocit životnej prehry, a preto plné zvedavosti prijmú pozvanie od tajomnej madam Zoye, ktorá im sľubuje možnosť "prepísať" minulosť a nájsť v živote šťastie.

O knihe:
original - The Summerhouse
- 1. časť zo série Letný dom:
Letný dom; Návrat do letného domu; As you wish (v slovenčine nevyšla, ale v češtine je to Splněné sny)
obálka - pekná, ale ten obrázok je naprd. Nejako mi uniká pointa a viem si tam predstaviť aj niečo krajšie alebo aspoň viac spojené s knihou. Napríklad pekný letný domček, aj to by úplne stačilo.
dej sa odohráva - Bangor; Columbus; New York... a ešte iné miesta, kde sme sa aspoň chvíľkovo ocitli

Moje pocity:
- od neviem kedy do 18. septembra 2019
- pod pojmom priateľky som si predstavovala baby, ktoré sa v minulosti kamarátili, ale posledné roky nemali na seba čas, tak si teraz vyrazili niekam spolu, ale oni tak celkom priateľky neboli. Spoznali sa na oddelení dopravnej polície, kde si niečo vybavovali a strávili spolu pár hodín kecaním a potom si každá išla po svojom. Takže by som napísala, čo ja viem lepšie známe? Možno si povahami sadli a rozumeli si, ale nejako extra sa nekamošili.
- bol to taký iný typ knihy na aký som zvyknutá. Tri zanedbané ženy, nešťastné so svojimi životmi sa rozhodnú (teda jedna z nich - Ellie), že sa na svoje 40-té narodeniny stretnú ako keď boli mladé. Ubytovali sa v dome Elliinej psychiatričky. Keď boli v dome super si rozumeli, kecali, zabávali sa, ale keď šli niekam mimo domu (do reštiky, na prechádzku), tak tá chémia/porozumenie už medzi nimi nebola.
- väčšina knihy sa odohrávala medzi týmito tromi dámami. Rozoberali sa tam aj ich ľúbostné vzťahy, ale nie moc do hĺbky. Toto nemám veľmi rada, keď autorka nastrká do jednej knihy viac ľúbostných príbehov. Nikdy sa nedá každý z nich rozobrať poriadne. Síce sa mi páčil nápad, prevedenie a aj tie ich vzťahy, či už spolu alebo s chlapmi, ale naozaj  mi tam chýbala tá hĺbka. Rada by som sa pozrela na každú z nich lepšie. Nato, čo sa im stalo v minulosti, na ich minulé vzťahy, terajšie vzťahy. To cestovanie v čase som si tam veľmi ani neužila. Nehovorím, že tam nebolo nič, ale boli to len také malé chvíľkové úseky. Chvíľu sme boli v jednom vzťahu, o chvíľu v druhom a ani v jednom sme neboli poriadne dlho. Ale chápem to by tá kniha musela byť najmenej ešte raz taká hrubá.
- najviac ma na tom asi štvalo, že nám autorka predstavila nejakého fešného hrdinu, buchli sme sa do neho (teda ja a jedna z hlavných postáv) a potom dve, tri stránky (dobre možno ich bolo viac, ale pre mňa aj tak málo) a zmizol a objavil sa na konci, aj to len tak, že ho tam spomenuli Ellie, Leslie alebo Madison. Dobre, musím priznať, že Leslin manžel sa tam objavoval asi najčastejšie a aj keď bol fajn, tak do toho jediného som sa ani veľmi nebuchla, takže z jeho prítomnosti som sa veľmi neradovala.
- neviem, čo by som mala o knihe ešte hlbšie napísať. Najviac ma zaujal asi ten sexy kovboj, ale ani doktor nebol zlý. Hrdinky s nimi prežili pekné chvíle. O každej z nich sme sa toho dozvedeli dosť. Či už s novým chlapom alebo s tým starým. Bolo to také príjemné, keď sa Madison konečne po rokoch strávených s tiranským manželom a jeho zazobanými, ale lakomými rodičmi mohla uvoľniť v dome jeho priateľa. Užívala si tam pokoj s normálnymi, aj keď bohatými ľuďmi. Teda hlavne jeho rodičia. On aj jeho sestra boli tak trochu ako jej manžel. Radi si užívali peniaze, pozornosť a boli dosť povrchní, ale keďže mali aj syna, ktorý bol príťažlivý doktor, do ktorého sa človek musel zamilovať po pár chvíľach strávených v jeho spoločnosti, tak som bola za Madison rada, ale keď to potom neskončilo happy endom a ona ostala so svojim manželom skoro ma porazilo. Ešte šťastie, že v tejto knihe existovalo cestovanie v čase. Ale viac už neprezrádzam. Ešte dva príbehy máte nato, aby ste si ich prečítali sami a pre mňa bol najviac zaujímavý príbeh Ellie a jej kovboja ;)
- autorku mám rada. Píše pútavo, má zaujímavé príbehy a aj hrdinovia sú úžasní. Takže knihe samotnej nemôžem vytknúť nič, ale naozaj mi tam dosť chýbalo to hlbšie rozpitvanie jednotlivých vzťahov. Aj keď kniha určite stojí za prečítanie, ale opäť sa k nej už asi nevrátim. Preto som rozmýšľala medzi tromi alebo štyrmi pusinkami a nakoniec to vyhrali 4, lebo kniha bola fakt dobrá. To len ja som už moc rozmaznaná :D

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...