utorok 21. januára 2020

Nora Robertsová - Údolie ticha


Anotácia:
Írsky mág s prazvláštnymi schopnosťami Hoyt Mac Cionaoith sa pokúsil, avšak márne, zničiť kráľovnú démonov Lilit, keď bezohľadne premenila jeho brata Kiana na vampíra. Lilit vytvorila obrovskú armádu vampírov, pomocou ktorej chce zničiť ľudstvo a ovládnuť svet.
Bohyňa Morrigan vyberie Hoyta a ďalších bojovníkov, aby Lilit zastavili. Posiela Hoyta o tisíc rokov do budúcnosti. V 21. storočí v New Yorku Hoyt postupne zostavuje svoju družinu. Glenna Wardová, bylinkárka s čarodejníckymi schopnosťami, ohnivá, emancipovaná a nekonečne zvodná Newyorčanka, Hoytov brat Kian a jeho zamestnanec King sa vydávajú na cestu do Írska, kde sa k nim pridáva princezná Moira a jej bratranec Larkin, ktorí sem putovali časom a priestorom z kráľovstva Gaellu. Postupne sa k nim pridáva ešte lovec duchov Blair Murphy.
Ak majú splniť svoje poslanie - zabrániť temnote, aby ovládla dobro a svetlo na svete, musia sa naučiť pracovať spolu ako jednoliaty tím. Podstúpia krvavé súboje, zápasy plné odhodlania, vášne, nenávisti aj smrti. Prežívajú vášnivé romantické vzťahy. Musia čeliť falošným zvodom démonov, urobiť mnoho rozhodnutí. Ak chcú zachrániť svet, v ktorom žijeme, musia zvíťaziť počas Samhainu, vo veľkom súboji na život a na smrť v Údolí ticha.
O knihe:
original - Valley of Silence
- 3. časť zo série Kruh:
Morriganin kríž; Tančiareň bohov; Údolie ticha
obálka - naša obálka je dosť nechutná (pri všetkých knihách), ale ani originál obálky nie sú bohviečo. Nejaká veľká cica a byvol? To by sa mi skôr hodilo na druhú časť, kde menil hlavný hrdina podoby. Keby si odmyslím tie dva živočíchy, tak by sa táto obálka dala prežiť.
dej sa odohráva - Gaell; súčastnosť - blízka budúcnosť (podľa krajiny, skôr minulosť, ale keďže krajina bola ako keby vymyslená, tak netuším, kedy sa to odohrávalo)

Moje pocity:
- 13/14. - 15. 12. 2019
- vampíry (príde mi to také české) ble a ten preklad bože. Bolo cítiť, že to prekladá niekto iný. Lovec duchov? Ona loví upírov a nie duchov.
Niekedy nestačí ovládať jazyk a vedieť prekladať. Bodlo by prečítať si aj predošle časti. Aspoň, že mena im nezmenili.
- Na túto knihu som sa tešila. Ale to slovo vampír ma nesmierne iritovalo.
- aj tu nechýbal na začiatku a na konci rozprávač, ale nemal veľa stránok, takže sa to v pohode dalo
- na začiatku nám autorka rozpovie ako sa z Kiana stal upír, aj keď sme sa to už dozvedeli v prvej časti, ale tu nám to opísala z Kianovho pohľadu. Postupne sme sa dozvedeli aj to ako prežil život od stretnutia s bratom v Írsku v minulosti a potom neskôr v New Yorku v budúcnosti. Čo robil potom, čo ho Lilith premenila ako to všetko prežíval... Nebolo to veru vždy pekné.
- zistili sme, či sa Moire podarí vytiahnuť meč zo skaly a či sa stane princezná. Popravde ja som skôr tipovala, že sa to podarí Larkinovi. Bola som fakt zvedavá kto to bude a ako to bude celé vyzerať, prebiehať.
- ale asi najzaujímavejšia vec, na ktorú som bola zvedavá ako sa vyrieši bolo to ako ľudia príjmu to, že si ich princezná začne s upírom, aj keď dobrým, ale predsa len to bol upír. A ako sa k tomu vlastne Moria s Kianom dopracujú, lebo on vyzerá, že o ňu nemá záujem. Teda priťahuje ho, ale nechce si robiť problémy. Ona, panna, bolo jasne, že sa na neho nevrhne a nezačne to všetko ona. Alebo áno? Bolo to zaujímavé, aj keď nie také ako som si myslela, ale bolo to dobre.
- aj keď boli Moria a Kian v tejto knihy akoby hlavní hrdinovia, ale autorka nezanedbala ani ostatných. Aha, napríklad Blair a jej vtipný moment:
Cúvol a o pár sekúnd z neho bola obyčajná poľná myš.
"Páni," užasla Blair, "a iba pred chvíľou som to pobozkala," ukázala na myš, ktorá sa rozbehla po lúke.
- v tejto knihe sme sa dozvedeli ako sa z Lilith stal upír a bol to celkom zážitok, lebo som nečakala, že nám to autorka vysvetlí. Aj keď som ju trochu ľutovala, ale aj tak to bola poriadna mrcha, tak nebolo veľmi čo ľutovať.
- ich prvé vážne stretnutie (myslím tým prvý s.x) bolo celkom iné ako som čakala, ale príde mi, že viac sa mi páčili pred ich "vzťahom", keď sa len tak očumovali, kecali, sem tam pusa alebo dotyky ako potom. Moira mi prišla taká zvláštna ako keby ho chcela za každú cenu. SPOILER! Kusni ma nech som navždy s tebou. Nehovorím, že ja by som mu to nenavrhla, aj keď ja skôr asi zo zištných dôvodov. Forever young, silná a nesmrteľná. To by sa mi možno páčilo. A s niekým ako Kian by to nebola zlá predstava. Potom som samozrejme pochopila, že to bola zrejme len jej slabá chvíľka, ale aj tak to bolo divné ako ho o to požiadala. Nato, že som sa na nich najviac tešila, tak až tak veľmi ma neohúrili.
- Moira opisovala aj to ako sa stalo to "nešťastie" s jej matkou. Teda skôr by som to nazvala vražda, ale aj to by bolo slabé slovo, lebo pri vražde človeka zabijú a nezožerú ho a neroztrhajú (väčšinou). Bolo to ble, ale bolo jasné, že Moira sa z toho potrebuje vykecať. Niekomu sa zdôveriť.
- lietanie na drakovi. Jazda na koni je niečo, čo by som chcela ešte skúsiť. Raz som síce jazdila na ťažnom koníkovi, ale rada by som si zajazdila aj na "normálnom" koni a možno aj viackrát ako raz. Ale viete si predstaviť aká musí byť jazda na drakovi? Hrdinovia z tejto knihy to vedia veľmi dobre. Hlavne ten jeden, ktorý sa na draka premieňa to má z prvej ruky. Musí to byť zvláštny a úžasný zážitok. Niečo ako z rozprávky ako si vycvičiť draka, ale títo draci mi skôr prišli taký mýtickejší a nie taký rozprávkoví.
- Lilit premenila šesť ročného chlapca - Dávida, ktorého mala ako svojho syna alebo svoje domáce zvieratko alebo netuším ako ho brala. Od prvej knihy sme sa s ním stretávali a tu sme sa dozvedali ako sa k nemu dostala. Chudák chalan mal pekný život, o ktorý prišiel. Prišiel o celú svoju rodinu a skončil so "ženskou", ktorá vyvraždila jeho rodinu a on si ju asi aj obľúbil. Mal ju rád alebo ako to nazvať. Bolo to divné.
- Kian a Hoyt museli mať kedysi pekný vzťah. Posúďte sami. Ich rozhovor predtým ako šli do boja a Kian chcel, aby sa Hoyt postaral o jeho majetok/poslednú vôľu:
"Urobím všetko pre to, aby sme prežili, ale ak padneš, potom pripijem na tvoju česť a slávu."
Kian sa krátko zasmial.
"A budeš chcieť trúbky a bubny?"
"Jasné," uškrnul sa Kian, "a ja budem zas utešovať tvoju vdovu."
"Aspoň ti nebudem musieť kopať jamu, lebo z teba zostane iba popol. Ale neboj sa, nechám ti aspoň symbolicky osadiť náhrobný kameň. Bude na ňom napísané: Tu neleží Kian, lebo jeho pozostatky odvial vietor. Žil, umrel, ale aj tak zostal. Bol ako posledný hosť na plese. Ako sa ti to páči?"
- bola som zvedavá, či sa Moira zmení na upíra alebo Kian dostane za odmenu tlčúce srdce
- celú sériu som tak trochu čakala, či sa tam objaví Blairin otec, aby videl aká je jeho dcéra bojovníčka a bude bojovať s nimi
- veľa postáv, veľa deja (aj čo sa týka vzťahu Kian - Moira, aj čo sa týka ich boja). Autorka sa pekne zhostila myšlienky a príbeh od prvej knihy až po poslednú bol úžasný. Prepracovaný a človek si ho poriadne užil, aj keď nejaké chybičky krásy by sa tam našli, ale nebudem sa v tom hrabať až tak do detailov, aby som nejaké vyhrabala.
- bolo tam ešte veľa vecí, o ktorých by som chcela napísať, ale niečo si nechajte aj na čítanie. Musím povedať, že kniha je pekným, príjemným zavŕšením celej série. Bola dobrá a určite stojí za prečítanie, ale ja som od nej čakala trochu niečo iné. Ale celá séria ako celok bola výborná.

Za mňa:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...