štvrtok 12. decembra 2013

Tessa Dareová - Zvábená siréna



Anotácia:
Hýčkaná dedička Sofia Hathawayová sa v zúfalstve rozhodne utiecť pred tlakom spoločnosti a pred manželstvom, do ktorého by mala vstúpiť bez lásky. Dá košom svojmu nastávajúcemu, zbalí si farby a skicár a vystupuje pod cudzím menom ako vychovávateľka, aby sa dostala na palubu lode Afrodita. Chce žiť po svojom: nekonvenčne, bez zábran. Jedno je však svoje necudné predstavy kresliť, a celkom iné je čeliť nebezpečne driečnemu chlipníkovi, ktorý ju môže obrať nielen o panenstvo, ale aj o zlato.
Benedict "Gray" Grayson v priliehavých šviháckych čižmách predstavuje problém pre každú slušne vychovanú dámu. Je to nesvedomitý darebák, plaví sa po moriach, vyhľadáva len rozkoš a zisk, až kým jeho srdcom nepohne Sofiino umenie. Bude vzdorovať žralokom, ohňu, búrke a moru, len aby si ju udržal? Stane sa táto "vychovávateľka" jeho spásou? Alebo tajomstvá dedičky na úteku zničia ich šancu na lásku?

O knihe:
- original - Surrender of a Siren
- 2. časť zo série The Wanton Dairymaid (Memoáre nemravnej dojičky):
Bohyňa lovu, Zvábená siréna, Vplyvná dáma
- obálka - páči sa mi. Je zaujímavá. Aj hlavný hrdinovia, aj ich "dom", teda kde sa odohráva väčšina deju, ale zase tu máme skoro rovnakú fotku ako na knihe Niekto dokonalý od Lindsey. To sa fakt inak nedá?

Moje pocity:
- zaujímalo by ma ako to vyzerá pri takom vzniku knihy. Teda momentálne, keď už sa kniha dostane od spisovateľky (nie, že by ma nezaujímalo aj to predtým). Čo sa deje potom? Ako je možné, že kniha dostane už "použitých" hlavných hrdinov, teda aspoň čo sa týka obrázku a tiež ako je možné, že vzadu má názov Kapitulácia Sirény a vpredu Zvábená siréna (tento sa mi páči viac, aj sa viac hodí do série). Možno sa to raz dozviem a možno to ani nechcem vedieť. Buď v tom bude ľudská hlúposť alebo peniaze, ale ku knihe.
- Sofiu sme mohli spoznať už v knihe Bohyňa lovu, kde aspoň mňa zaujalo jej maliarske nadanie a tá jej fantázia. To ako si vymyslela Gervaisa nemalo chybu.
- páčilo sa mi ako Sofia ilustrovala knihu a vlastne sa mi páčilo, že som sa konečne dozvedela niečo viac o tej bájnej knihe.
- táto časť bola asi najerotickejšia. Občas som sa aj červenala a pulila oči. Naozaj tam boli dosť odvážne opisy.
- Grayovi sme sa postupne dostavali pod kožu. Najskôr to bol fešák, ale trochu arogantný a potom to bol fešak s hrdinskými jazvami, ale už aj so srdcom.
- niekedy som nechápala ako môže byť Sofia taká blbá a stále sa mu dokola ponúkať, keď on ju stále odmietal, ale zrejme bola inteligentnejšia ako ja a pochopila tú pretvárku skôr a možno bola len taká bláznivo zamilovaná alebo len chcela skúsiť ten reálny život.
- skoro celú knihu sme prežili na lodi. Milujem tieto "pirátske" knihy, (aj keď teraz mi začínajú trochu chýbať nejaké knihy z divokého západu). Tu sme si mohli o živote na mori prečítať dosť, aj keď som si nezapamätala čo sa ako volá, ale určite sa k tejto knihe budem často vracať a všetko si postupne zapamätám.
- nedá mi nespomenúť, že aj v tejto knihe oslavovali Vianoce, aj keď len podľa možnosti na mori, ale aj tak mi zistenie, prečo vlastne oslavovali Vianoce vyčarilo úsmev na tvári. Bolo to od neho milé.
- trochu sa mi zdalo, že to ako mu stále padala do náručia je už trochu prehnané, ale nevadilo mi to.
- jeho sestru, aj brata si musíte obľúbiť som rada, že sa s nimi stretneme, aj v knihe Vplyvná dáma.
- bola som zvedavá ako sa vyrieši ten koniec a skončilo to pre mňa prekvapivo, ale na moju spokojnosť.
- záver bol pekne napísaný žiadne odfláknutie. Od prvej kapitoly až po poslednú to bolo úžasné čítanie.

Za mňa:

2 komentáre:

  1. Zvábená siréna
    Osobné hodnotenie
    Zvábenie kapitána?
    S touto autorkou som sa stretla prvýkrát. Musím povedať, že kniha ma príliš nebavila. Mam rada, keď sa príbeh sčasti odohráva na mori ale tu to boli až tri štvrtiny, čo sa podpísalo na pomaly ubiehajucej dejovej linke. Nachádzali sa tam povedzme iba dve dramatické situácie. Nerada to píšem ale ubrala by som dôverností - tých obscénností tam bolo podľa mňa príliš. Názov by som premenovala skôr na Zvábenie kapitána, lebo podľa mňa sa mu až priveľmi hlavná hrdinka sama ponúkala - na dievča z dobrej rodiny v tých časoch. Podľa mňa by žiadny chlap nevydržal sa toľko ovládať ako on :D Nepáčili sa mi ani jej povaha a pohnútky, ktoré ju viedli k činom. Čítala som už lepšie knihy z tohto prostredia.
    Hodnotím 2/5
    ♥♥
    Silvia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za super komentár :)
      Niekedy mám pocit, že som na knihy mäkká a potom zase inokedy tvrdá. Ale záleží to občas asi aj podľa nálady alebo keď porovnávam knihu s inými.
      Z týchto troch mám najradšej asi Bohyňu lovu, ale aj po tejto by som znovu siahla.
      Najskôr ma komentár vyľakal, že fúha niekomu sa kniha nepáčila? Ale potom ma aj potešil. Každý čítame vlastnými očami a mysľou. Jednému sa niečo páči, druhému až tak nie a to je na všetkom to zaujímavé :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...