nedeľa 13. apríla 2014

Kam pôjdeme? Na Trenčiansky hrad

Toto sme si povedali poslednú marcovú nedeľu. Máme to blízko, okolo sme chodili už veľa krát, ale nikdy sme sa neboli pozrieť na hrad a keď sme sa v nedeľu rozhodovali, že kam Priateľovi napadol Trenčín.
Tak Vás s nami zoberieme na Trenčiansky hrad, aj keď o trochu neskôr, ale sami sa tam môžete vybrať kedykoľvek a dúfam, že Vás týmto článkom aspoň trochu nalákam.

Trenčiansky hrad vyzerá z vonku veľmi pekne.

Trenčiansky hrad

V tejto "klietke"  som čakala, kedy na nej pristane Pterodaktyl. Veľmi mi to pripomínalo Jurský park.


Z vnútra je to už o čosi horšie. Keďže hrad vyhorel, tak sa tam toho veľa nezachovalo a dosť veci majú zapožičaných. Ale vždy lepšie pár veci a pekne nám pani sprievodkyňa (inak veľmi sympatická a milá osôbka) niečo porozprávala ako prázdne steny a ešte k tomu nudne opísané. Bola som už na lepších hradoch, ale taktiež aj na horších pamiatkách.

Hrad v minulosti
Na hrade môžte vidieť zbierku zbraní (v pozadí môjho Priateľa:).


Výhľad z Matúšovej veže. Bol veľmi pekný. Priznávam ja som ho videla, len tak na pol oka a zvyšok z fotiek. Keďže som sa držala steny ako kliešť a keď som sa aj odvážila ísť pozrieť ku kraju, tak som sa musela inteligentne nakloniť, aby som videla pod seba a môj výškomer to nezvládol (neviem, či viete, ale ja a výšky sa nemusíme. Ja vlastne nemusím ani stiesnené priestory, ale ja toho nemusím veľa, ale môj chlap má všetky tieto prekážky učí prekonávať:) a tak sa mi roztriasli nohy a vrátila som sa ku stene.

Výhľad z Matúšovej veže

Výhľad z veže na mesto

Erby mám veľmi rada a páčia sa mi, aj ja by som nejaký chcela :(

Erby

Nejaké zariadenie tam mali, ale nečakajte toho veľa, ale samozrejme vždy lepšie niečo ako holé steny.


Rotunda, teda to čo z nej zostalo. Bola rozobraná - na Slovensku je to tak. Tu už začal Veľký okruh.

Rotunda

Miniatúra veže a  rotundy z minulosti

kachlička, ak si dobre pamätám

Šperky. Na jednom vidno dokonca aj rok.

Občas sa vyplatí pozerať aj inam ako pred seba alebo do zeme. Veď aj nad hlavou môžme mať zaujímavé veci. Dúfam, že nato nezabúdate a ak áno tá pani by vám to ukázala, takže by ste nič nezmeškali.


Tie visiace kľúče sa mi páčia. Pripomenulo mi to ako mne visel kľúč na krku (ale nie takýto veľký).


Najskôr som si myslela, že maliar nebol bohvie ako šikovný, ale nie bola to realita.
Ale na pár obrazoch maliar nebol naozaj šikovný a ževraj to boli taký "pouličný" maliari a namaľoval tam šedé deti. Vyzerali ako živé mŕtvoly. To ich radšej mohol dať ružových alebo šmolkovo modrých, ale vtedy ešte asi nepoznali šmolkov.

Inak obrazovú galériu tam mali veľmi bohatú - portréty Ilešháziovcov, krajiny, boje. Prekvapilo ma, že som tam videla aj portrét Žofie Bosniakovej. Na tu sme sa boli ešte zo školy pozrieť.


Erb rodu Ilešháziovcov

Kozy ani capi na hrade chýbať nemôžu. Teda pod hradom. Ich mliečko je zdravé, aj keď capka by som nedojila. Ak neviete prečo pozrite si Dobu ľadovú 3, aj tam Sid dojil, čo nemal.


Týmto delom sa vystrelíme niekam ďaaaaaaleko a som zvedavá kde to bude. Dúfam, že aj vy ste zvedaví. (Ale nie veľa, aby sme neboli rýchlo starí.)


Určite by som išla na tento hrad znovu, ale keďže je u nás ešte toooooľko toho čo som nevidela v najbližšej dobe si to asi nezopakujeme.

Ak tam pôjdete odporúčam Vám veľký okruh. Malý bol len veža a výklad. Veľký bol všetko a výklad a to si myslím, že stálo zato. Nebol v tom nejaký veľký rozdiel ani finančne ani časovo. Veď keď už ide človek na výlet má nato času a času.

Cena za veľký okruh bola - 4,50 € dospeli ks a 1 € za fotoaparát.

Bola tam aj Studňa lásky, kde som si hodila mincu. Priateľ nie. No čo už. Hádam to bola spoločná minca, aj keď niekedy som sebec, tak uvidíme :) Takže nezabudnite si nachystať korunky a opľuť ruku pre šťastie a potom len hodiť. Ja som na pľuvanec zabudla, ale na želanie nie :)
Inak pripomenulo mi to čakanky, keď hádzali do studne tiež nejaké somarinky (nepamätám presne čo) a želali si. Fotku studne nemám, ale ak ju chcete vidieť stačí sa vybrať do Trenčína a očekovať hrad. Určite tam ešte bude :)

Prajem krásnu nedeľu a dobrú noc :)

6 komentárov:

  1. Jé, no ten hrad vypadá nádherně, s přítelem milujeme výlety na hrady, zámky apod., a zrovna včera jsme řešili, kam půjdeme za dva týdny na výlet. Slovo Trenčín padlo, ale nevěděli co tam budeme dělat. A už mám odpověď, připisuji na svůj "plánovací seznámek". Děkuju :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niet zač. Som rada, že som vám dala typ a dúfam, že sa vám bude páčiť. Poriadne si to potom užite a som zvedavá ako sa vám bude páčiť. :)

      Odstrániť
  2. Pamelíška vďaka za zaujimavý príspevok. Takéto články mám rada, pretože ma inšpirujú na výlety s rodinkou. Tvoje fotky som si veru aj viac krát pozrela a veľmi sa mi páčia. Škoda, že máme Trenčín od ruky. Aj keď nedávno sme aj s dcérou boli v Trenčíne na nejakej tanečnej súťaži, a hrad sme mali v pláne. No nakonies sme sa celý deň nedostali von z telocvične, škoda. Tak som si aspoň pozrela tvoje fotky ako to tam vyzerá ;)
    Modrá púpava

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niet zač. Škoda, že vám to nevyšlo, ale hádam vám to vyšlo na súťaži :) Leto sa ešte len blíži, tak príležitosti na výletíky bude ešte dosť. Keď sa tam dostanete dúfam, že sa vám bude páčiť :) A ďakujem za pekný komentár :)

      Odstrániť
  3. Jaj, tak takýto virtuálný výlet sa mi velmi páčil. Už sa teším, až sa taky na nejaký hrad vypravím, schovám sa tam za brnenie a v noci sa budem pozerať, či tam straší tak, ako sa to sluší a patrí na správny starý hrad. ;-) A představ si, Pampeliško milá, že Trenčiansky hrad dobře znám. Tedy sice jen z vyprávění, ale v Trenčíně bydlí moje nejlepší kamarádka - Lusy z blogu Vrecenapadov. A před týdnem se na Trenčianskom hradě ženil brat jejího přítele a na svatbě neteklo prúdem ružové víno, čo bol teda skandál. ;-) Zkrátka, všechno do sebe hezky zapadá a Ty jsi, musím to říct, moc krásná!
    PS: Jelenolišák hlásí, že sa mu dobre darí a taky četl u mého posledního článku Tvůj dlouhatánský komentář, který ho dojal, rozněžnil, potěšil a rozradostnil (nediv se, takový pravý a nefalšovaný Jelenolišák umí své pocity neomylně dávat najevo) a vzkazuje Ti, že jsi báječná (a já si to myslím tiež), a že pokud Ti život hází "rozbitý bumerang", tak jen proto, abys byla zocelená a o to víc se pak radovala ze všech šťastností, které Tě na tisícmilionbilion procent čekají. Bez nesnází by člověk nepoznal radost, nedá sa nič robiť. ;-) Ale z celého srdce ti přeju, ať je nesnází minumum a místo nich ať se Ti bumerangujú hlavně radosti. ♥
    Tvoja Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Najskôr som si komentár prečítala cez mobil (ale len kúsok) a trochu som si od dojatia posmoklila :) A teraz som sa konečne dostala k pc, prečítala si ho celý a môžem odpísať.
      Ty máš teda odvahu. Mňa keby niečo na hrade nastrašilo asi by som s krikom ušla. Lebo si vždy predstavujem kto tam žil, ako tam žil a čo ak tam teraz ešte stále "žije".
      Som pohoršená. Na svadbe netieklo ružové víno prúdom? Ale zase závisť. Aj ja chcem svadbu na hrade/zámku. Muselo to byť naozaj krásne.
      Ďakujem, ale fotky vedia aj klamať :D Ale tak moje nie, keďže som lenivá naučiť sa robiť s nejakým fotoshopom.
      PS: Jelenolišák ma teda dojal. To je iné zviera. Ďakujem mu za krásne slová. A som rada, že ten dlllllllhý komentár zvládol prečítať bez ujmy na zdravý, ale keď ja mám problém komentovať dobré veci len v skratke.
      Ani neviem opísať ako ma tento komentár neuveriteľne potešil. Takže ďakujem Jelenolišákovi aj tebe Vivi. Vy viete teda urobiť človeku radosť :) Usmievam sa ako malá od ucha k uchu :*

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...