nedeľa 4. januára 2015

Tutanchamon v Bratislave

Tento článok som poriadne dlho odkladala, ale konečne Vám ho prinášam na zlatom podnose. Nech sa páči :)

Milujem Egypt, faraónov, múmie a podobné vykopávkové veci. Takže keď som videla, že v BA bude výstava Tutanchamona, jeho hrobky a pokladov musela som tam jednoducho ísť. Bratislava nie je úplne za rohom, takže keď som si všetko spočítala, tak to nebol najlacnejší výlet, ale určite stál zato.


Začnem takými podstatnými informáciami.
Stránku výstavy nájdete TU. Výstava by mala byť predĺžená, ale neviem dokedy ju budú predlžovať. Možno ju ešte stihnete. Určite vám ju odporúčam.
Jedine čo vám neodporúčam, je parkovať v Inchebe. Parkovné 5,-€ sa mi zdá trochu moc.
Lístky sa dali kúpiť aj pri vstupe, ale my sme ich mali kúpené dopredu.
Vnútri sme od milých slečien dostali prístroj/slúchadla, cez ktoré sme celý čas počúvali nejaké nahrávky. Fungovalo to tak, že na sochách/obrazoch... boli čísielka a tie ste na tom prístroji stlačili a počúvali ste. Takže každý mohol postupovať podla seba. Mohol preskakovať čísla alebo počúvať všetko, aj navyše. Ja som samozrejme ten druhý prípad, takže sme tam strávili tri hodiny, aby som si všetko poriadne poobzerala a popočúvala a musím povedať, že som si to poriadne užila.

Len škoda, že to neboli originály, ale myslím si, že ak to človek ignoroval, tak tam bola vytvorená taká parádna atmosféra, že sa to dalo naozaj užiť. Napríklad osvetlenie, filmy, smrad (naozaj sa mi zdalo, že to tam smrdelo ako v pravej hrobke) všetko vytváralo úžasnú atmosféru. Človek si vedel predstaviť aspoň trochu, ak nie úplne aké to bolo, keď objavili hrobku a všetko to okolo.

Dozvedela som sa aj nejaké zaujímavosti, ktoré som predtým nevedela. Videla som kopec zaujímavých veci a naozaj sme si to s polovičkou užili. Ja zrejme viac ako on, ale myslím si, že ani on sa nenudil.

Ale myslím si, že pre deti to nie je. Také väčšie čo aj obsedia a baví ich to nech sa páči, ale malé deti to podľa mňa nevydržia. Plačú, vreštia, kade tade si sadajú. Ale boli tam aj miesta na sedenie pre starších ľudí alebo takých, čo teda nevydržia dlho stáť, prechádzať sa a potrebujú si aj oddýchnuť.

Pre mňa krásny zážitok a keďže Egypt, faraónov milujem a do Egypta sa zrejme len tak ľahko nedostanem stálo to za všetky drobné.

Boli tam aj suveníry, ale teda pekne pálky na nich boli, takže som si kúpila len ceruzku, záložku a mincu.

Na konci som pofotila ešte malú výstavku obrazov, ale necvakla som, kto a čo tam vystavoval :( Ale fotografie som obdivovala a musela som sa s vami podeliť. Hlavne o to auto s plyšákmi :)


aha Tom a Jerry

Potom sme pobehali nejaké obchody v BA, prespali sme u známych. Večer sme si boli posedieť vonku a na druhý deň sme šli domov a po ceste nás chytil poriadny lejak, ale našťastie sme nemali zápchy po ceste, až po nás hlásili zápchy a uzatvorené cesty. Takže sme to skoro pekne vymákli.

Potom sme šli do BA ešte pondelok s maminkou k doktorovi. Trochu sme pobehali aj obchody, ale najviac času nám zhltla Ikea. Ja som si domov odniesla knižnicu. Bol to taký neplánovaný nákup, ale som rada. Chcela som si kúpiť aj taký pekný kvetinový rámik na fotku, ktorý som si minule vyhliadla, ale už ho nemali :( Takže nabudúce budem vedieť, že ak sa mi niečo bude veľmi, veľmi páčiť nemám vymýšľať a brať.

Pripájam Vám aj outfit z Ikea nákupov. Nejaké chybičky má, ale ja som bola celkom spokojná.


Prajem Vám krásny deň a dúfam, že tento rok nebudem meškať s článkami takto dlho :)

2 komentáre:

  1. Ahoj Pampeliško,

    tak to muselo bejt parádní. Jsem ráda, že výstavě nechyběla skutečná atmosféra - co by to byly hrobky bez smradu rozkládajících těl, že :-)

    A sluší Ti to moc. Máš dobrý ty boty!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Luc :)
      Inak rozmýšľam, či to nemohli byť aj niekoho smradľavé ponožky a či je lepší smrad z rozkladajúcich sa tiel alebo uhynutých ponožiek.
      Ďakujem za pekný komentár :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár. Teším sa z každého jedného :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...